ΔΗΜΟΣΙΕΎΜΑΤΑ

Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυνομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύσουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού.

Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρμόσει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα.

Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος.

Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες.

Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας.

Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί... Εκεί φτάσαμε.

Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!

18.000 προσφυγές για... φωνακλάδες κόκορες και καμπάνες

Στο παρελθόν, τέτοιες υποθέσεις είχαν γίνει είδηση στη Γαλλία, περνώντας ακόμη και τα σύνορα του «εξαγώνου» (όπως αποκαλείται η χώρα λόγω του σχήματος που δημιουργεί η επικράτειά της), με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση του κόκορα Μορίς. Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Francebleu.fr, 18.000 παρόμοιες υποθέσεις οδηγήθηκαν στα δικαστήρια από κατοίκους που ενοχλούνταν με τους ήχους και τις μυρωδιές της υπαίθρου.

Η απίθανη πινακίδα σε χωριό της Γαλλίας

Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Ινσί-αν-Αρτουά, ενός χωριού 600 κατοίκων, του οποίου ο δήμαρχος ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με τέτοια περιστατικά. Ορισμένοι κάτοικοι έκριναν πως ο κόκορας λαλούσε πολύ δυνατά και πως οι καμπάνες ηχούσαν πολύ. Έτσι, ο Μισέλ Ρουσό, όπως ονομάζεται ο δήμαρχος, ανήρτησε ένα πανό στην είσοδο του χωριού, το οποίο έγραφε: «Σε γενικές γραμμές, σας λέμε: έτσι είναι η ζωή στην εξοχή. Όσοι δεν είναι σε... φάση, μπορούν να μετακομίσουν».

Σε άλλο πανό αναγράφεται: «Εισέρχεστε με δική σας ευθύνη. Εδώ έχουμε καμπαναριά που χτυπούν τακτικά, κόκορες που λαλούν πολύ νωρίς και ζώα που ζουν κοντά στα σπίτια». Πάντως, ο δήμαρχος του μικρού χωριού της Γαλλίας σημειώνει πως το πανό είχε αποτέλεσμα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Προκρίνω πάντα τον διάλογο, αλλά όταν κάποιος εύχεται "να πεθάνει ο κόκορας" γιατί κάνει πολύ θόρυβο, αν δεν υπάρχει νόμος να τον προστατεύει τότε έχουμε πρόβλημα».

Όσο για το τι περιλαμβάνεται στη λεγόμενη αισθητηριακή κληρονομιά, οι εκλεγμένοι της Γερουσίας σημειώνουν πως αυτό θα καθορίζεται από κάθε γαλλική περιφέρεια ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ο ήχος των γλάρων στις παραθαλάσσιες περιοχές σαφέστατα μπορεί να ανήκει στην αισθητηριακή κληρονομιά τους, κάτι που δεν είναι απαραίτητο σε πιο ορεινές περιφέρειες.